Ce origine are numele de „Poker”?

0

Dacă te-ai jucat vreodată poker, este posibil să te fi gândit și de ce se numește așa. De unde și-a luat acest joc atât de popular numele? Istoria numelui este destul de complicată și sunt lucruri pe care nu le cunoaștem. De asemenea, jocul, în diferitele sale forme de-a lungul timpului, a avut mai multe nume. 

Odată cu regulile, s-au schimbat și denumirile. În acest articol, încercăm să facem puțină lumină în originea numelui de poker. Vom discute bineînțeles despre istoria acestuia, dar și despre popularitatea de care s-a bucurat jocul în Statele Unite. Creșterea în popularitate a pokerului secolul al XX-lea reprezintă un alt subiect interesant.

Astăzi există în multe cazinouri online, unde poți juca împotriva cazinoului. Există și platforme ca PlayGG și Pokerstars unde te joci împotriva altor jucători reali. Pe aceste platforme online, poți să găsești și alte tipuri de jocuri, cum ar fi Shining Crown gratis, Burning Hot și alte păcănele de top.

Istoria numelui

Cea mai probabilă sursă de inspirație pentru poker este jocul german Poch. În Franța acesta se numea Poque și folosea 32 sau 52 de cărți, alături de o masă specială care avea cupe intitulate as, rege, regină, valet, căsătorie, secvență, Poch și Pinkie. Un jucător avea de regulă rolul unui bancher/dealer și punea câte un jeton în fiecare cupă, mai puțin în Pinkie.

Poch avea 3 etape de joc:

  • Melding: jucătorii câștigau jetoane dacă aveau cărți de 10, valet, regină, rege și as. Puteau lua jetoane din cupele aferente. Jucătorul care avea regele și regina lua câștigul din cupa căsătoriei. Dacă jucătorul avea o secvență de 3 cărți în ordine și de aceeași culoare, lua câștigul din cupa secvenței.
  • Pochen: etapa seamănă cu jocul de poker, unde fiecare jucător paria pe mâna lui. Cei care pariază pun jetoanele în cupa Pinkie, care devine ca un pot la poker. Aici aveau loc nenumăratele strategii și încercări de manipulare a celorlalți jucători. De fapt, ”pochen” s-ar putea traduce și prin bluff/cacealma.
  • Shedding: în această etapă, jucătorii încearcă să renunțe la cât mai puține cărți posibile. Câștigă jetoane jucătorul care are cele mai multe cărți în mână la sfârșitul rundei.

Popularitatea jocului în SUA

Pokerul a apărut prima dată în New Orleans, pe vremea când era o colonie franceză în secolul al XVIII-lea. Multe saloane din acest oraș și din Louisiana organizau sesiuni de poker. La acea vreme, era jucat cu 20 de cărți și era influențat de jocul german Pochen.

Din Louisiana a putut să se extindă rapid în continentul american, datorită fluviului Mississippi. A ajuns ușor și în Insulele Caraibe și în Mexic. O altă etapă de extindere a fost în timpul Războiului Civil din SUA din 1861-1865, unde soldații au învățat jocul pe front, iar apoi l-au adus în localitățile lor de proveniență. 

Tot în secolul al XIX-lea, au apărut reguli noi. Atunci a fost extins și pachetul de cărți de la 20 la 52. A apărut de asemenea și o nouă ierarhie de mâini și noi combinații, precum culoare și chintă. Pokerul Stud era cea mai răspândită versiune la acea vreme, dar pe la mijlocul secolului XIX au început să apară și alte variante. În noile versiuni, jucătorii foloseau și mâini de 7 cărți. 

Secolul XX

Datorită mâinilor de 7 cărți, la începutul secolului al XX-lea a apărut și versiunea Texas Hold’em. Aceasta este cea mai populară variantă în ziua de astăzi. Dar înainte de anii ‘70, cea mai răspândită versiune era cea cu 5 cărți pentru fiecare jucător. Era simplă și avea doar două runde de pariere.

Apoi, World Series of Poker (WSOP) a ținut finala pe reguli de Texas Hold’em, iar de atunci, aceasta a devenit versiunea standard în turneele din întreaga lume. În anii ‘80 a apărut și versiunea Omaha, care se apropia mai mult de variantele vechi. Este totuși o combinație dintre acele versiuni și Texas Hold’em. 

În cele mai multe circuite de poker competițional, sunt turnee cu ambele versiuni. Pentru că sunt reguli foarte diferite, jucătorii sunt specializați de obicei pe una singură. La Texas Hold’em, jucătorii au doar două cărți proprii și sunt 5 cărți comune. În Omaha, sunt tot 5 cărți comune, dar fiecare jucător are câte 4 cărți. Pentru crearea mâinilor, trebuie să folosească numai 2 cărți dintre acestea 4.

Concluzii

Numele de poker are o istorie bogată. Jocul a suferit multe modificări. De la jocul francez care a ajuns în New Orleans la turneele de astăzi, pokerul este aproape de nerecunoscut. Are mai multe runde de pariere și se bazează pe strategii complexe.

Internetul a adus un mare plus în secolul XXI. Astăzi există turnee pentru toată lumea și pentru orice buzunar. Dacă nu ești o fire atât de competitivă, ai parte și de poker de cazinou. Mai mult decât atât, ca fapt divers, pokerul a influențat și apariția sloturilor. Predecesorul primului slot, apărut la sfârșitul secolului XIX, avea cărți de poker în loc de simboluri și linii de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *