Clasamente fotbal

Clasamente fotbal, liga 1, liga 2, liga 3, Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga

Handicap European vs. Handicap Asiatic: care e diferența?

Există mulți pariori care încă nu știu să facă bine diferența între handicapul european și handicapul asiatic, deși aceste două tipuri de pariuri fac parte din cunoștințele de bază pe care orice parior începător ar trebui să și le însușească. Îți vom explica cum le poți deosebi, dar și ceea ce înseamnă fiecare tip de handicap la pariuri, pentru ca să le poți folosi de acum înainte cu ușurință.

Handicapul reprezintă un dezavantaj sau un avantaj fictiv al scorului unui sport. Spre exemplu, la fotbal poate fi vorba de numărul de goluri, cornere, cartonașe, la baschet se folosește pentru numărul de puncte, iar la tenis poate fi vorba de seturi sau game-uri și așa mai departe. Te poți folosi de handicapuri din două motive: fie pentru a paria pe o cotă mai mare, crezând că o echipă sau un sportive se va impune la o diferență de scor sau pur și simplu pentru a-ți mări șansele de reușită, atunci când vrei să pariezi pe un outsider.

Handicapul European explicat

 

Spre deosebire de handicapul asiatic, cel european are întotdeauna 3 variante de pariere la fiecare linie. Spre exemplu, la fotbal, vorbim de victoria gazdelor, egalitate sau victoria oaspeților. Dacă pariezi pe gazde handicap -1 european, înseamnă că meciul respectiv începe pentru tine de la scorul de 0-1, iar pentru ca pariul să fie câștigător, este nevoie ca echipa pe care ai pariat să câștige la o diferență de cel puțin 2 goluri.

Dacă pariezi handicap -1 pe egalitate, înseamnă că vei avea nevoie ca echipa favorită să se impună la exact 1 gol diferență, pentru handicap -2 pe egalitate, vei avea nevoie de o victorie a favoriților la fix 2 goluri diferență și tot așa. Jucând handicap +1 pe egalitate vei avea nevoie ca outsiderul să câștige la exact un gol diferență, iar handicap +2 pe egalitate înseamnă că ai nevoie ca outsiderul să se impună la goluri diferență etc.

Atunci când mizezi pe handicap european +1 pe echipa oaspete (pe care o considerăm outsider în aceste exemple, deci nu este favorită), vei avea nevoie ca oaspeții să nu piardă meciul, adică este același lucru cu un pariu de tip Șansă dublă X2. Jucând handicap european +2 pe outsideri, vei avea nevoie ca echipa să nu piardă la o diferență mai mare de 2 goluri și așa mai departe.

Handicapul Asiatic explicat

 

Pariurile de tip Handicap Asiatic au întotdeauna numai două opțiuni de pariuri și NU 3, cum este cazul la handicapurile europene. Anumite tipuri de handicapuri asiatice oferă o returnare parțială sau totală de miză, iar valorile handicapului în sine pot fi numere întregi, cum ar fi 1 sau 2, dar și 0.25 sau 1.5 etc.

Handicapul 0 Asiatic este același lucru cu „Egal – Pariul se rambursează” sau „Draw No Bet (DNB)”. Practic, dacă joci acest pariu pe gazde, la victoria echipei alese câștigi, la egalitate ți se returnează banii, iar la înfrângerea echipei alese vei pierde.

Dacă pariezi handicap -0.5 pe o echipă este ca și cum ai paria pe victoria echipei, întrucât gazdelor li se va scădea jumătate de gol, iar dacă se vor impune să spunem chiar și numai cu 1-0, scăzând acel handicap echipa tot va câștiga în fața celeilalte.

Atunci când joci handicap asiatic -1 pe una dintre echipe, ai nevoie ca formația aleasă să câștige la cel puțin 2 goluri diferență pentru a câștiga, iar în cazul în care câștiga la numai 1 gol diferență îți primești miza înapoi; orice alt rezultat înseamnă pierderea pariului.

Jucând aceleași handicapuri asiatice cu semnul „+” reprezintă exact contrariul: +0.5 pe gazde este același lucru cu 1X, iar dacă joci +1.5 pe gazde, vei avea nevoie ca echipa aleasă să nu piardă meciul la mai mult de 1 gol diferență și tot așa.

Acum, handicapul -0.25 se traduce prin plasarea a 50% din miză pe handicap 0 și 50% din miză pe handicap -0.5. Handicapul asiatic +1.75 înseamnă jucarea a 50% din miză pe +1.5 și a 50% din miza introdusă pe +2 etc. Odată ce le-ai înțeles pe cele principale, trebuie să înțelegi că acestea secundare reprezintă practic două pariuri diferite, care sunt plasate ca fiind unul singur.

Dintre case de pariuri online recomandate de comunitatea pariorilor din România, găsești pariuri cu Handicap Asiatic la Unibet și Netbet, iar la Sportingbet, Betfair și Betano poți plasa pariuri de tip Handicap European. Poți aprofunda subiectul răsfoind mai multe exemple detaliate pe același site de specialitate. Mult succes!