Legislație și reglementări în pariurile sportive

Pariurile sportive reprezintă una dintre cele mai importante ramuri ale industriei jocurilor de noroc, una dintre cele mai populare și deopotrivă profitabile. Nici nu este de mirare că dezvoltatorii aleg să investească tot mai mult în această nișă, cu toate că încă sunt atât de multe necunoscute în ceea ce privește cadrul legislativ.
În ceea ce privește reglementările jocurilor de noroc lucrurile sunt cât se poate de discutabile, pentru că totul diferă de la un teritoriu la altul, dar la fel de bine bine există lucruri comune care se aplică la nivel global. Spre exemplu, rămâne valabil tot ce reprezintă pariurile sportive, și mai exact activitate distractivă de a prezice rezultate sportive și plasarea unui pariu pe rezultatul dorit sau așteptat, cu tot ce înseamnă aici surprize. Că poate fi vorba despre cultură, entertainment, pariuri pe fotbal, baschet, baseball, hockey, curse de mașini sau de cai, arte marțiale, totul arată la fel, atât pentru profesioniști cât și pentru amatori.
Cu toții căutăm să anticipăm, mai degrabă să ghicim ce s-ar putea întâmpla la finalul unui joc, cu alte cuvinte să facem previziunile pe fotbal, pronosticuri tenis sau preziceri pe volei – doar sperăm să avem dreptate, ca să câștigăm. Sigur, scoatem din schemă evenimentele care nu sunt incluse, cum ar fi luptele ilegale de cocoși sau de câini sau te mai miri ce năstrușnicii se mai inventează. Luăm în considerare, mai jos, doar detalii despre pariurile plasate legal, într-o casă de pariuri care funcționează în cadrul validat.
Legislație globală
Dacă este un aspect asupra căruia ne putem pune de acord atunci este faptul că reglementările în ceea ce privește pariurile sportive la nivel global sunt în continuă schimbare, motiv pentru care este și greu uneori să urmărești tot ce se întâmplă.
În principiu, este suficient să cunoști ce se întâmplă în țara de reședință, pentru că legilor de acolo te supui, dar dacă vrei să faci o călătorie și să faci pariuri la un cazino va trebui să fii informat și în ceea ce privește jurisdicția de-acolo. Unele zone au limitări stricte, în timp ce altele au optat pentru liberalizarea piețelor, dar ca să îți faci o idee, iată care sunt principalele detalii pe care trebuie să le cunoști:
- în Europa există reguli stricte pentru operatori, cele mai multe fiind decise de către Uniunea Europeană (jocurile de noroc online sunt reglementate de Legea privind jocurile de noroc din 2014, care cuprinde reguli privind acordarea de licențe, impozitare, protecția consumatorilor și responsabilitatea jocului de noroc) acolo unde se poate interveni sau de fiecare țară în parte unde există independența (se impune obținerea licenței)
- în Statele Unite totul este complex și stabilit de fiecare strat în parte – în principiu Federal Wire Act din 1961 a interzis pariurile sportive interstatale în privința telecomunicațiilor, dar a fost recent reinterpretat pentru a permite statelor să legalizeze pariurile sportive online și chiar jocurile de cazinou. Cu toate acestea, Legea privind aplicarea ilegală a jocurilor de noroc pe internet din 2006 interzice companiilor de jocuri de noroc să accepte plăți pentru pariuri online ilegale
- în Asia sunt cele mai riguroase legi, astfel că în foarte multe țări pariurile sportive sunt interzise cu vehemență, ba chiar pedepsite, dacă sunt sesizate. În China există un control strâns, în Coreea de Sud se interzice aproape totul, în timp ce în Japonia totul este permis, ba chiar îmbrățișat de către autorități
- în America de Sud, mai multe națiuni din America Latină au stabilit recent piețe reglementate, permițând operatorilor să solicite licențe, ceea ce permite extinderea în noi teritorii
Legislația pariurilor sportive în România
Dacă în urmă cu ceva timp nu prea se discuta despre gambling, de când cu interesul tot mai crescut al autorităților în acest sector, care are mare potențial să aducă încasări la bugetul de stat, se pare că s-au impus și câteva cadre noi legislative. De bază este ideea că activitățile din sfera aceasta trebuie acreditarea și aprobate unor regulamente autorizată de către ONJN – Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, o organizație care activează sub incidența guvernului.
S-a stabilit încă din 2015 că pariurile online sunt reglementate, atât timp cât site-ul accesat deține o licență care este valabilă, conform legii 124. În ceea ce privește sancțiunile, dacă sunt plasate pariuri la operatori ce nu dețin licență, este vorba despre o taxă de până la 50.000 de lei. Este de menționat și că la plasarea de pariuri sportive, se rețină impozit fără să mai fie nevoie de o declarație la ANAF. Dacă te interesează date despre operatorii care au licență, despre site-urile care nu au autorizație sau dacă există petiții, poți accesa site-ul oficial al ONJN.
Transparența și fair play în pariuri
Un lucru esențial în capacitatea de a fi parior este să poți înțelege ce anume ai de făcut, iar aici este în sarcina operatorului de jocuri de noroc să opteze pentru o comunicare transparentă, dar și ca guvernul să se facă înțeles în ceea ce privește rolul pe care îl joacă în acest sector. Revenind, însă la ceea ce fac moderatorii de site-uri, aceștia apelează la câteva unelte care îi ajută să câștige și păstreze încrederea utilizatorilor:
- folosirea RNG-ului, adică generatorului de numere aleatorii, un algoritm care asigură rezultate care nu pot fi anticipate, oferite de către un AI, un sistem care este constant testat în ceea ce îi privește integrarea
- termene și condiții la vedere, pentru a se primi indicații pentru condițiile în care sunt stabilite pariurile, inclusiv factori precum rezultatul evenimentului, calendarul și orice alte condiții relevante
- cotele de pariuri plasate la vedere pentru comparare cu alte site-uri
- organizarea de audituri independente efectuate de organizații terțe
- inițiative care promovează un joc responsabil
- politici de confidențialitate care informează utilizatorii cum informațiile lor personale și financiare sunt colectate, utilizate și protejate de site-ul de pariuri.
- opțiunea de a accesa istoricul contului și extrasele personale pentru a se revizui activitatea de pariuri și tranzacțiile
În timp ce pariurile sportive au adus beneficii economice incontestabile și au îmbogățit experiența fanilor, ele prezintă, de asemenea, provocări semnificative pentru integritatea sportului. Contrastul dintre platformele de pariuri legale și ilegale este puternic în ceea ce privește impactul lor asupra fair-play-ului și protecției consumatorilor.
Concluzie
De-a lungul anilor, pariurile sportive au reușit să se păstreze ca fiind de interes întreaga lume. O mulțime de curioși abia le-au încercat pentru prima oară, în timp ce alții încă nu le cunosc, însă cei mai mulți sunt deja la un nivel profesionist și au făcut o carieră din asta, Indiferent de nivelul în care te încadrezi nu scăpa din vedere că trebuie să te distrezi și să nu faci din câștig un scop principal – cu toate că este bine să ai un plan. Încercăm să spunem că nu trebuie să exagerezi cu nimic și să fii atent să câștigi și timp de calitate, nu doar bani, așa că bucură-te de tot ce poți.