Cei mai în vârstă marcatori de la Cupa Mondială – Cristiano Ronaldo a intrat direct în top!

0

Cristiano Ronaldo a deschis scorul din penalty în jocul de debut al Portugaliei la CM 2022, în acel 3-2 vs Ghana. Superstarul lusitan, rămas liber de contract după despărțirea de Manchester United, a devenit astfel al doilea cel mai în vârstă marcator de la Mondiale. CR7 avea 37 de ani și 295 de zile în momentul în care a transformat acea lovitură de departajare contra „stelelor negre”. 

Totodată, acea reușită l-a transformat pe Cristiano în primul fotbalist din istorie care marchează la cinci ediții diferite ale Cupei Mondiale. O legendă vie! Portugalia, cu Ronaldo om principal în ofensivă, a câștigat primele două jocuri din grupa H și este deja calificată în optimile de finală din Qatar. Lusitanii nu au jucat niciodată o finală de Campionat Mondial și cea mai bună performanță este reprezentată de un loc 3 obținut de generația lui Eusebio, în 1966. La 40 de ani după aceea, în 2006, Portugalia ajungea din nou în semifinalele turneului final. A fost chiar primul CM pentru Cristiano Ronaldo. Oare acele predictii cupa mondiala vor avea dreptate anul acesta având în vedere performanța lui Cristiano Ronaldo?

În continuare, vă vom prezenta un top 5 al celor mai în vârstă marcatori din istoria Cupei Mondiale. Pe aceasta se regăsesc atât nume din alte epoci, cât și din generația actuală. Dar, având în vedere pregătirea fotbaliștilor din prezent și longevitatea tot mai crescută a acestora, este de așteptat ca acest clasament să sufere schimbări importante în viitorul apropiat. Poate nu chiar la prima poziție, acolo unde acel record pare că va sta mult timp în picioare. Dar, fără să mai zăbovim cu alte introduceri, trecem direct la topul nostru, începând cu locul 5. Partea inferioară a formularului

5. Felipe Baloy – 37 de ani și 120 de zile (2018)

Baloy nu a fost subiectul prea multor știri, deși a reușit această performanță chiar la ediția precedentă a Cupei Mondiale. În Rusia 2018, fotbalistul celor din Panama venea la prima și ultimul lui Mondial din carieră. În calificările din CONCACAF, panamezii terminau peste Statele Unite și îi lăsau pe „yankei” acasă. Nu au avut prea multe șanse însă la turneul final, mai ales că sorții aveau să-i ducă într-o grupă cu Belgia și Anglia, echipele care își disputau mai apoi finala mică a competiției. Felipe Baloy a înscris contra Angliei, într-o înfrângere categorică, la scor de tenis (1-6). Baloy, fundaș de meserie, a marcat la nouă minute după intrarea sa pe teren și a devenit cel mai bătrân marcator care se afla la debutul său la un CM. 

4. Cuauhtémoc Blanco – 37 de ani și 151 de zile (2010) 

Sunt opt jucători care au prins cinci ediții de Cupă Mondială, iar patru dintre aceștia sunt mexicani. Andres Guardado și Guillermo Ochoa se adaugă pe această listă selectă odată cu turneul final din Qatar. Este o longevitate de remarcat a mexicanilor, dacă ne gândim că reprezintă jumătate din totalul jucătorilor care au evoluat la cinci Mondiale. Există un fotbalist al ”El Tri” care a și înscris la trei ediții diferite de CM. Este vorba despre Cuauhtémoc Blanco. Blanco a marcat ultima oară la Mondialul sud-african din 2010, din penalty, contra Franței. Acea reușită l-a propulsat pe fotbalistul din America Latină pe locul 3 (acum loc 4) în topul celor mai bătrâni marcatori la Cupa Mondială. 

3. Gunnar Gren – 37 de ani și 236 de zile (1958) 

Gunnar Gren a fost unul dintre fotbaliștii decisivi în campania Suediei de la Mondialul din 1958, pe care l-au găzduit. Naționala scandinavă a reușit o performanță remarcabilă când a ajuns până în marea finală, pe care a pierdut-o în fața Braziliei lui Pele. Atunci, superstarul sud-american era cel mai tânăr marcator la un CM, la mai puțin de 18 ani. Revenind la Gren, acesta a fost titular și a reușit să marcheze în victoria din semifinale cu Germania de Vest. Reușita suedezului l-a pus pe acesta direct în cea mai bună echipă a turneului, dar și în topul celor mai în vârstă marcatori de la Cupa Mondială. Imediat după CM din 1958, Gren s-a retras din fotbalul internațional. În cariera sa, omul cu 32 de goluri în 58 de selecții a evoluat și pentru AC Milan. 

2. Cristiano Ronaldo – 37 ani și 295 de zile

Despre Ronaldo s-a scris deja tot ce era de scris. Superstarul portughez a înscris contra Ghanei și a urcat pe locul 2 în topul longevității unui marcator la Cupa Mondială. Lui Cristiano îi va fi însă imposibil să doboare recordul, deoarece este la mai bine de patru ani distanță de cel care ocupă prima poziție. Chiar dacă va evolua și va marca și în 2026, nu va fi suficient pentru CR7. În orice caz, atacantul Portugaliei are șansa de a mai corecta puțin recordul personal, deoarece selecționata lusitană este în continuare în competiția din Qatar. A fost nevoie de peste șase decenii pentru ca Gunnar Gren să fie deturnat de pe una dintre primele două poziții ale acestui top!

Roger Milla – 42 ani și 39 de zile (1994)

Atacantul „leilor neîmblânziți” a impresionat toată lumea fotbalistică încă din 1990, când naționala sa învingea marea Argentina a lui Diego Armando Maradona. „Pumele” erau campioane mondiale en-titre și veneau în Italia cu dorința de a câștiga al treilea Mondial în decurs de doar 12 ani. Chiar au fost aproape de acest lucru, deoarece și în 90 au ajuns până în marea finală. Roger Milla a crezut însă că poate opri marea Argentina și chiar a reușit acest lucru, deși avea 38 de ani la Mondialul italian. Milla, multiplu desemnat cel mai bun jucător al Africii, nu s-a oprit aici și a mai revenit și peste ani, în Statele Unite. Camerunul nu a mai trecut de grupe de această dată. Dar „leii” au învins-o pe Rusia cu un gol marcat de Roger Milla. Atacantul avea cu o lună și nouă zile peste 42 de ani în acel moment. A stabilit astfel recordul pentru cel mai în vârstă marcator la Campionatul Mondial și pare greu de crezut că cineva îl va doborî curând. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *